lördag 13 februari 2016

Olivbröd med fil och dragon

Att blanda oliver i brödet är gott. Jag bakar mitt på filmjölk och kryddar med örtkrydda.

Recept – 2 limpor:

50 g Jäst
½ liter Filmjölk
1 tsk Salt
4 msk Olivolja
1,1 liter Vetemjöl
200 g Urkärnade, klyvda eller grovt hackade oliver
1 msk Dragon, timjan eller rosmarin


1. Smula ner jästen i en stor bunke. Tillsätt Filmjölken och rör tills jästen är upplöst.
2. Tillsätt salt, olivolja och 1 liter av mjölet. Arbeta samman degen så den blir fast och smidig.
3. Lägg upp degen på bakbordet och knåda i nästan allt av det resterande mjölet. Dela degen i fyra delar, två stora och två små.
4. Kavla ut de stora delarna till rektangulära plattor (20x40 cm). Lägg på oliverna, strö över dragon och rulla ihop degarna. Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper.
5. Forna de små delarna till vardera två smala längder som som du snor samman och lägger som garnering ovanpå vardera rullen. Fäst dem under rullarna.
6. Låt bröden jäsa till dubbla storleken, 30-45 minuter, under en bakduk.
7. Värm ugnen till 200°c.
8. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda i ca 30 minuter.
9. Ta ut bröden när de fått fin färg och låt dem svalna, gärna på galler med bakduk över.
10. Skär brödet i skivor och servera till soppa och sallad, eller som smörgås.

Utsökt gott!

Tips:
Det är god ekonomi att baka sitt matbröd själv. Förutom att du kan njuta av nybakat bröd så spar du pengar på det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar