söndag 7 februari 2016

Paj – Stabilt pajskal med rejäl äggstanning

En paj kan fyllas med allt man önskar. Men ska en så kallad matpaj bli bra krävs ett bra pajskal och en bra äggstanning. Denna pajdeg ger ett stabilt pajskal och äggstanningen med ost och kvarg ger en paj som är både god och mättande. Fyllning väljer du efter egen smak. - Så ska du göra en matpaj så gör den här!

Recept – 6 portioner:

Pajdeg:
150 g Smör
1 dl Kvarg (ca 100 g)
6 dl Vetemjöl
1 msk Vatten

Fyllning:
¾-1 kg Grönsaker, kött, fågel eller fisk (eller blandning)
Rapsolja till stekning

Ost- & äggstanning:
150 g Ost
6 st Ägg
4 dl Kvarg (ca 400 g)
1½ tsk Salt
2 krm Svartpeppar


1. Blanda rumstempererat smör, kvarg och mjöl i en bunke, knåda till en slät deg. Blir den för hård så ta i lite vatten och arbeta den smidig
2. Tryck ut degen i en hög pajform. Enklare tycker jag är att kavla ut degen på ett bakplåtspapper, sen lägg den i formen och tryck ut den. Låt gärna pajdegen ligga över pajformskanten, men jämna till kanterna om det behövs och lägg då degbitarna i botten på pajen. Ställ den kallt.
3. Gör i ordning vald fyllning. Fräs grönsaker och stek kött som skall va i.
4. Värm ugnen till 175°c och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 12 minuter.
5. Riv osten och blanda den med ägg, kvarg, salt och peppar i en bunke.
6. Lägg i fyllningen i det förgräddade pajskalet. Häll därpå över ost- och äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen i 175°c i ca 35 minuter.
7. Låt pajen svalna och servera den med en kokt grönsak eller med sallad.

Smaklig måltid!

Tips:
Paj är oftast minst lika god att äta kall. Ska du äta den nästa dag så kan du servera den kall tillsammans med en sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar