torsdag 18 februari 2016

Karelsk pirog – En skyddad specialitet

Piroger var basföda under min studietid i Finland. Jag åt kvällspiroger istället för kvällsmackor. Det var gott och billigt. Ibland blev det köttpirog med tomat och senap, men ofta blev det karelska piroger med pålägg. De är lätta att göra!

Recept – 8 piroger:

Fyllning:
½ sats Potatismos, risgrynsgröt eller korngrynsgröt (gärna överbliven sen igår)

Pirogdeg:
1¼ dl Rågmjöl
1¼ dl Vetemjöl
1 dl Kallt vatten
1 msk Rapsolja
½ tsk Salt

Pensling:
Smör
Vatten


1. Förbered fyllningen. Sparat potatismos eller gröt kan ha blivit för tjockt och kan behöva spädas något.
2. Blanda ihop alla ingredienserna till degen och knåda den. Forma degen till en rulle och dela den i 8 lika stora delar.
3. Värm ugnen till 275°c.
4. Kavla ut bitarna till ovala eller runda tunna pirogskal och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
5. Lägg en bra klick med potatismos eller gröt på varje pirogskal. Inte för tjockt. Vik upp kanten och nyppla ihop den med tummen och pekfingret.
6. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda i ca 8 minuter.
7. Ta ut pirogerna när de ser färdigbakta ut och pensla dem med en blandning av smält smör och vatten. Låt dem svalna.
8. Servera pirogerna småvarma som mellanmål eller huvudrätt med tillbehör. Med en klick äggsmör ovanpå, eller med vilket pålägg eller sallad som helst. Varför inte med guacamole?

Njut!

Tips:
Denna garanterat traditionella specialitet – Karjalanpiirakka – kan även fyllas med mos av kålrot, morot eller rova, med kokt kål eller med svamp.

1 kommentar:

  1. Synd att alla tror rispiroger är Karelienska piroger. Karelienska piroger innehåller, olika gröt eller olika typ rötter och potatis. Ris kom till Finland början av 1900- talet. Den tiden alla hade inte möjlighet att skaffa ris. Bara de som hade råd med det. Karelianka folk evakueras till Västra- och Södra vid foten av kriget. Efter kriget, 1950 tal när ris vare billigare basvara, börjare Karelianska folk använda ris sina piroger, eftersom det var lättare och snabbare att tillverka. Dagens läge man får inte sälja rispiroger som Karelienska piroger.

    SvaraRadera