torsdag 4 februari 2016

Köttbullar – Goda hemlagade!

Köttbullar är alltid populärt att bjuda på. Har man gjort dem själv så smakar de extra gott!

Recept – 5 portioner:

500 g Blandfärs (50% gris, 50% ko), eller annan köttfärs av kött eller fågel
1 dl Skorpmjöl (kan bytas ut mot 150 g mosad potatis)
1½ dl Vatten
1½ tsk Salt
½ tsk Vitpeppar
½ dl Riven lök
1 st Ägg
Rapsolja eller smör till stekningen


1. Låt skorpmjölet svälla i vattnet.
2. Arbeta samman färsen med salt, peppar, lök och ägg.
3. Blanda även ner skorpmjölsblandningen i färsen och arbeta den smidig.
4. Provstek för att avgöra om kryddning och konsistens är den rätta.
5. Forma färsen till jämna bollar genom att rulla dem i våta handflator. Skölj händer i kallt vatten med jämna mellanrum. Lägg köttbullarna på smörpapper eller en vattensköljd skärbräda.
6. Bryn fettet i en stekpanna på medelhög värme, lägg i köttbullarna och bryn dem jämt runt om, vänd dem ofta och försiktigt. När de fått färg kan du sänka värmen och steka dem färdiga tills de är genomstekta. Du kan dela en köttbulle, då ser du om de är klara.
7. Servera tillsammans med sallad, ris, pasta, potatismos eller kokt potatis, gärna med en god sås eller dressing. Traditionellt serveras köttbullar med steksås, kokt potatis och rårörda lingon. Som ensam rätt passar det bra med endast lingon som tillbehör.

Var så god!

Tips:
Köttfärs är en ömtålig färskvara så spara därför inte överflödig köttbullsfärs. Stek alla köttbullar på en gång. Överblivna köttbullar kan frysas in, eller sparas i kylskåp några dagar och sen värmas upp igen. Kalla köttbullar är ypperliga skivade som smörgåspålägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar