onsdag 28 september 2016

Fikonsylt till ost och dessert

Fikonmarmelad
Väl mogna fikon finns nu till bra pris – Jag kokar fikonsylt, fikonmarmelad säger andra – Den passar bra till både ost och glass!

Recept – 1 burk:

600 g Färska Fikon (12 st)
5 msk Saft av Citron (75 ml)
1 dl Strösocker (100 g)
Ev. 1 krm Natriumbensoat eller ½ tsk Atamon (om sylten ska förvaras)


1. Skär av skaftet och skala fikonen. Tärna frukterna därefter och lägg dem i en kastrull.
2. Tillsätt saften av citron och hetta sakta upp fikonen på medelvärme, så att de inte bränns vid. Låt koka i 10 minuter på svag värme. Rör om då och då.
3. Önskar du sylten jämnare kan du vispa samman fikonen, eller mixa. Annars hoppar du över detta moment.
4. Tillsätt socker och koka ytterligare 5 minuter under omrörning. Låt sen sylten kallna.
5. Rör ner natriumbesoat eller Atamon så att sylten inte möglar, såvida den inte ska konsumeras den närmsta tiden eller ska förvaras i frysen.
6. Servera fikonsylt till ost och smörgås eller som dessert med grädde och glass.

Var så god!

3 kommentarer:

  1. Att laga sylten på färska fikon ger en vacker röd färg.

    SvaraRadera
  2. Köpte 12 fikon för 15 kr på Hodi's frukt & grönt på Bergsgatan. Övermogna och bra!

    SvaraRadera
  3. Tack för receptet! Vi har ett fikonträd som brukar ge bra skörd och i år får vi extra mycket fikon. Det är alltid roligt när man kan göra något annat än att äta dem råa.

    SvaraRadera