måndag 18 april 2016

Kålrotslåda – Med sur grädde och selleri

Kålroten är en läcker rotfrukt som passar till de flesta rätter - Gärna som kålrotslåda - En finländsk specialitet - Men jag väljer att byta grädde mot syrad grädde, minskar ner på sirapen och blandar i lite morot och rotselleri. Resultatet blir angenämt!

Recept – 4 portioner:

1 kg Kålrot
200 g Morötter (valfritt)
200 g Rotselleri (valfritt)
1 liter Lättsaltat Vatten, Buljong, eller Skinkspad (om du gör den i samband med julskinkan)
1½ dl Sur Grädde (crème fraiche eller smetana)
½ msk Sirap
1 st Ägg
1 krm Vitpeppar
1 krm Ingefära
1 krm riven Muskotnöt
1 tsk Salt
½ dl Skorpmjöl
2 msk Smör


1. Skala och skär rotsakerna i stora tärningar.
2. Koka dem mjuka i vatten, buljong eller skinkspad i ca 20 minuter.
3. Häll av vatten eller buljongen (spara buljong till sås eller soppa). 
4. Stöt rotsakerna till mos med potatisstöt. Blanda i sur grädde, ägg, sirap, salt och kryddor.
5. Bred ut moset i en smord ugnssäker form, strö över skorpmjöl och klicka över resten av smöret.
6. Gratinera i ugn på 175° i ca 30 minuter, tills skorpmjölet får lite färg.
7. Servera till fisk-, fågel- och kötträtter, samt på julbordet.

Hyvää ruokahalua!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar