Till riset:
½ dl Ris (gärna rundkornigt)
1 dl Vatten
Till kålbladen:
12 blad Savoykål
2 liter Vatten
2 tsk Salt
Till fyllningen:
250 g Blandfärs
(Riset ovan)
½ st Gul lök
1 st Ägg
1 msk klippt Persilja
1 krm Peppar (svart-, vit-, kryddpeppar
eller blandat)
1 krm Paprikapulver (starkt)
½ tsk Salt
1 dl Vatten
Till stekningen:
Smör
1. Koka riset enligt anvisningar på paketet, normalt 20 minuter. Låt riset sen svalna.
2. Koka upp vatten med salt och förväll
kålbladen i 2 minuter. Ta upp bladen och kyl dem i kallt vatten.
Spara vattnet till eftetstekning och sås.
3. Blanda samman alla ingredienser till
fyllningen, inklusive det kokta riset, till en smet.
4. Skär bort lite av den tjockaste
delen av nerven längst ner på varje blad, eller tunna den något.
5. Värm ugnen till 225°c.
6. Lägg en klick smet på varje
kålblad. Vik in kanterna på dolmarna och rulla ihop dem.
7. Lägg dolmarna med skarven nedåt i
en smord ugnssäker form.
8. Pensla dolmarna med smält smör och
stek dem i mitten av ugnen tills de fått färg på ovansidan, ca 15
minuter. Vänd dem och stek tills andra sidan fått färg, ca 15
minuter. Sänk temperaturen till 175°c och efterstek ytterligare, upp till 15 minuter. Blir det för torrt i formen kan du hälla på lite av vattnet från kålkoket. Du kan också göra en sås och
hälla den över dolmarna att koka i den sista kvarten.
9. Servera dolmarna med kokt potatis
eller ris, gärna med steksås och lingon.
Smaklig måltid!
Naturligtvis kan man alternativt steka dolmarna i stekpanna. Bryn dem först runt om. Efterstek srn under lock.
SvaraRaderaStår i ugnen nu👍😊
SvaraRadera