lördag 30 april 2016

Kåldolmar på savoykål

Kåldolmar blir kanske godast med vitkål, men med savoykål så blir de vackrare – På Savoykålen är det enklare att ta av bladen, och så har bladen en så vacker struktur – Jag valde ett något mindre kålkålhuvu, och bladen var något mindre – Då får man ta mindre fyllning i varje och göra fler – Kryddning av smeten gör du efter egen smak – Jag tog vit peppar, kryddpeppar, stark paprika och persilja.

Recept – 3-2 portioner (12 mindre dolmar):

Till riset:
½ dl Ris (gärna rundkornigt)
1 dl Vatten

Till kålbladen:
12 blad Savoykål
2 liter Vatten
2 tsk Salt

Till fyllningen:
250 g Blandfärs
(Riset ovan)
½ st Gul lök
1 st Ägg
1 msk klippt Persilja
1 krm Peppar (svart-, vit-, kryddpeppar eller blandat)
1 krm Paprikapulver (starkt)
½ tsk Salt
1 dl Vatten

Till stekningen:
Smör


1. Koka riset enligt anvisningar på paketet, normalt 20 minuter. Låt riset sen svalna.
2. Koka upp vatten med salt och förväll kålbladen i 2 minuter. Ta upp bladen och kyl dem i kallt vatten. Spara vattnet till eftetstekning och sås.
3. Blanda samman alla ingredienser till fyllningen, inklusive det kokta riset, till en smet.
4. Skär bort lite av den tjockaste delen av nerven längst ner på varje blad, eller tunna den något.
5. Värm ugnen till 225°c.
6. Lägg en klick smet på varje kålblad. Vik in kanterna på dolmarna och rulla ihop dem.
7. Lägg dolmarna med skarven nedåt i en smord ugnssäker form.
8. Pensla dolmarna med smält smör och stek dem i mitten av ugnen tills de fått färg på ovansidan, ca 15 minuter. Vänd dem och stek tills andra sidan fått färg, ca 15 minuter. Sänk temperaturen till 175°c och efterstek ytterligare, upp till 15 minuter. Blir det för torrt i formen kan du hälla på lite av vattnet från kålkoket. Du kan också göra en sås och hälla den över dolmarna att koka i den sista kvarten.
9. Servera dolmarna med kokt potatis eller ris, gärna med steksås och lingon.

Smaklig måltid!

1 kommentar:

  1. Naturligtvis kan man alternativt steka dolmarna i stekpanna. Bryn dem först runt om. Efterstek srn under lock.

    SvaraRadera