tisdag 26 april 2016

Falafel – Kikärtsbullar från Möllevången

Falafel är billig, mättande och lätt att laga hemma. Allt man behöver förutom ingredienserna är en kvarn eller mixer - Jag friterar inte, utan steker i rikligt med olja. Då får jag en bra skorpa samtidigt som falafeln är mjuk och god inuti.

Recept – 4 portioner:

3 dl torkade Kikärtor (ca 7 dl blötlagda, eller 2 burkar konserverade)
1 st Gul lök (ca 120 g)
4 klyftor Vitlök
50 g Persilja (en mindre knippa)
50 g Sesampasta (tahina)
1 tsk malen Koriander
1 tsk malen Spiskummin
1 tsk Bakpulver (valfritt, men gör bullarna mer luftiga)
2 msk Citronsaft (ca ½ citron)
1 tsk Salt

Till stekningen:  
Rapsolja


1. Skölj ärtorna och blötlägg dem i rikligt med vatten i 8 timmar eller mer. Häll sen av blötläggningsvattnet.
2. Skala och dela lök och vitlök, samt klipp persiljan något.
3. Mal lök, vitlök, persilja och kikärtor fint i en kvarn, eller mixa med mixer till samma konsistens. Smeten ska va något grynig.
4. Blanda smeten i en skål tillsammans med sesampasta, kryddor, bakpulver, citronsaft och salt.
5. Rulla ¼ dl smet till en boll mellan handflatorna och lägg dem på ett bakplåtspapper. När du sen lägger dem i stekpannan kan du trycka till dem lite så att de får två sidor.
6. Stek bullarna i rikligt med olja på medelvärme tills de fått fin färg. Vänd dem och stek tills de är genomstekta.
7. Servera falafel till sallad, kokt potatis eller i bröd. Lämpliga tillbehör är tsatsiki eller lingon.

Smaklig måltid!

Tips:
Går inte all falafelsmet åt så går den bra att förvara i kylen ett par dagar, alternativt så kan du frysa in den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar