måndag 6 november 2017

Grönkålssoppa med muskot, vitlök och crème fraiche

Grönkålsoppa
Nu är grönkålen som bäst! – Gör en soppa med muskotnöt, vitlök och syrad grädde – Servera med ägghalvor, fiskbullar, frikadeller, eller som jag, med skivad korv 

Recept – 4 portioner: 

400 g Grönkål
1½ liter Vatten
1 tsk Salt / liter vatten

3 msk Smör
4 msk Vetemjöl
1½ liter Buljong (av tärning eller hemkokt)
1½ krm riven Muskotnöt 
1 klyfta Vitlök
½ dl Crème fraiche

Ev. Ägghalvor, Fiskbullar, Frikadeller eller skivad Korv (ca 200 g)


1. Skölj grönkålen och repa av de krusiga bladen från stjälkarna. Koka bladen 15 minuter i saltat vatten. Häll därefter av vattnet och låt bladen svalna.
2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet under omrörning. Vispa ner het buljong och smaksätt redningen med riven muskotnöt, hackad vitlök, samt creme fraiche. Låt koka upp.
3. Hacka den avsvalnade grönkålen och tillsätt i redningen. Smaka av.
4. Önskas fiskbullar, frikadeller eller skivad korv i soppan så tillsätt även det. Koka slutligen upp igen.
5. Servera grönkålsoppa med bröd, och eventuellt ägghalvor.

Var så god!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar