lördag 15 oktober 2016

Purjo- och potatissoppa – Varm eller kall

Potatis- och purjolökssoppa
En god soppa är purjolök- och potatissoppa, eller potatis- och purjolökssoppa som andra säger – Den är lika god varm som kall!
 
Recept – 4 portioner: 

500 g Purjolök
500 g Potatis
2 msk Rapsolja
1-1½ liter Grönsaksbuljong eller Hönsbuljong (hemkokt eller av tärning)
½ krm Vitpeppar
Ev. Salt
Ev. 1 dl Crème fraiche
Ev. klippt Gräslök eller Örtkrydda


1. Skär upp purjolöken och skölj noga bort all jord och smuts. Strimla purjolöken fint.
2. Skala potatisen och skiva den tunt.
3. Fräs purjolök och potatis i olja i en gryta på medelvärme så att löken blir mjuk utan att få färg.
4. Häll på buljongen och koka till potatisen blivit helt mjuk, ca 15 minuter.
5. Krydda med peppar. Smaka om det krävs ytterligare salt. Tillsätt gärna lite crème fraiche.
6. Servera purjo- och potatissoppa, varm eller kall, tillsammans med bröd eller en enkel ostsmörgås, gärna med lite klippt gräslök eller örtkrydda över.

Smaklig måltid!

1 kommentar:

  1. Purjolökar kan ha så olika storlek så jag skrev receptet i gram. Men oavsett, lika mycket purjo som potatis. Mängden buljong väljs utifrån hur tjock man önskar soppan. Jag gillar tjocka soppor.

    SvaraRadera