måndag 3 oktober 2016

Fläskkotlett med ben – Bäst och bräserad

Bräserad kotlett
En kotlett är godast med ben och bräserad i sky tills köttet släppt från benet – Lök, selleri och örtkrydda gör skyn godare – Så här gör du!

Recept – per portion: 

175 g skivad Fläskkotlett (med ben och gärna en fet kant)
Rapsolja eller Smör
Vitpeppar
Salt

Sky:
½ liter Vatten
½ st Gul lök
50 g Rotseller
Timjan eller annan Örtkrydda
Ev. Buljong eller ½ Buljongtärning
Ev. Peppar
Ev. Salt


1. Förbered kotletten genom att göra ett par snitt i den feta kanten så att den inte drar ihop sig under stekningen. Förbered skyn genom att skära löken i klyftor och sellerin i tärningar.
2. Värm ugnen till 200°c om du ska bräsera i ugnen.
3. Hetta upp en stekpanna till hög medelvärme och bryn kotletten i fett så att den får färg, ca 3 minuter på varje sida. Salta och peppra.
4. Fräs lök och selleri i lite fett. Häll på vatten och stek ur pannan. Smaka om det behövs buljong, mer salt och peppar, eller om det behövs spädas med mer vatten. Krydda med timjan eller annan örtkrydda.
5. Bräsera, efterstek, kotletten i skyn med rotsakerna under lock på svag värme – Lägg alternativt kotletter i en ugnsfast form, häll över sky och rotfrukter och bräsera i ugnen – Kotletten är klar när köttet släpper från benet, det kan ta 30 minuter eller mer. Varmhåll kotletten tills den ska serveras.
6. Stekskyn i pannan serveras tillsammans med kotletten, men är också utmärkt att göra skysås eller steksås på.
7. Servera fläskkotlett med potatis eller ris, sky eller sås, grönsaker eller sallad.

Bon appétit!

1 kommentar:

  1. Lagom mängd sky att bräsera i är en centimeters djup. Det får inte va för lite så att det bränns vid under bräseringen, häll i så fall på mer vatten. Det ska inte heller va för mycket vätska så att kotletterna dränks i skyn.

    SvaraRadera