torsdag 8 september 2016

Senapssill – Med tid och smak

Senapssillen är en favorit – Antingen gör du den på färsk sill eller på inläggningssill, så kallad 5-minuterssill – Skillnaden är tid och smak – Detta recept blir gott vilket som!

Recept – 2 portioner:

250 g rensad färsk Sill eller 210 g Inläggningssill

Till lag om färsk sill används:
½ dl Ättiksprit 12% eller ¼ dl Ättiksyra 24%
2½ dl Vatten
½ msk Salt

Till senapssåsen:
1 dl Crème Fraiche
½ dl Majonnäs
2 msk Dijonsenap
2 msk Skånsk senap
½ dl riven Gul lök 
½ dl klippt Gräslök eller Dill
½ krm malen Svartpeppar
2 krm Salt

Garnityr:
Ev. klippt Gräslök eller Dill


1. Dra av skinnet på sillen om du använder färsk rensad sill, du får då två skinnfria filéer på varje sill.
2. Blanda samman lagen i en skål av glas eller porslin och lägg i de färska sillfiléerna. Låt stå över natten i kylen.
3. Använder du inläggningssill börjar du här – Ta upp sillen och låt den rinna av.
4. Riv löken, klipp örtkryddan och blanda samman alla ingredienser till senapssåsen i en skål.
5. Skär sillfiléerna i bitar och vänd ner dem i såsen. Låt sen helst sillblandningen stå i kylskåp ett dygn för bästa smak.
6. Servera senapssill med bröd, kokt potatis eller snaps, eller som en rätt på julbordet, påskbordet, midsommarbordet eller brännvinsbordet. Garnera gärna med klippt gräslök eller dill.

Var så god!

1 kommentar:

  1. Sillen är klar på mindre än 30 minuter om du har alla ingredienserna hemma, använder inläggningssill och vill äta den direkt. Gör du senapssill på färsk sill och låter smaken mogna ett dygn så tar det cirka 36 timmar, men det blir också lite godare.

    SvaraRadera