Övermogna och billiga tomater är bra att göra ketchup på – Rätt mix av socker och ättika ger en vuxnare smak – Kummin och kryddnejlika är gott att ta i!
800 g Tomater (5 stora) eller 2 brk Krossade Tomater
1 st Gul lök
1 klyfta Vitlök
2 msk Ättiksprit 12% eller 1 msk Ättiksyra 24%
2 msk Socker
1 tsk Salt
Kryddning:
1 krm malen Svartpeppar
½ krm starkt Paprikapulver
½ krm malen Kryddnejlika eller Kanel (eller både och)
½ krm starkt Paprikapulver
½ krm malen Kryddnejlika eller Kanel (eller både och)
1 tsk Kummin
1. Koka upp vatten i en gryta. Skär ett ytligt kryss i tomaterna och skålla dem kort i det heta vattnet så att skinnet lätt går att ta av.
2. Skala tomaterna, tärna dem och lägg dem i en kastrull.
3. Tillsätt riven lök, pressad vitlök, ättika, socker och salt, och koka i 30 minuter.
3. Tillsätt riven lök, pressad vitlök, ättika, socker och salt, och koka i 30 minuter.
4. Har du mixer så mixa tomaterna. I annat fall får du vispa samman tomaterna till en ketchup.
5. Blanda ner peppar, paprika och nejlika.
6. Stöt kummin och blanda sist i den i ketchupen och häll den sen i en ren glasburk. Låt kallna och förvara i kylskåp.
7. Servera tomatketchup som sås eller dip till de flesta rätter.
Varsågod!
5. Blanda ner peppar, paprika och nejlika.
6. Stöt kummin och blanda sist i den i ketchupen och häll den sen i en ren glasburk. Låt kallna och förvara i kylskåp.
7. Servera tomatketchup som sås eller dip till de flesta rätter.
Varsågod!
Kryddningen går att variera. Kanel, muskot, örtkryddor och andra sorter spansk peppar. Men peppar, paprika, kummin och kryddnejlika är riktigt gott!
SvaraRadera