torsdag 28 januari 2016

Kokt potatis – En delikatess!

Potatis är riktig basmat, men också en delikatess om den tillagas rätt.

Välj en potatissort du gillar, om potatisen ska va mjölig eller fast i konsistensen. Mjölig potatis kokar sönder lätt, passar till potatismos och om du gillar mosig potatis. Fasta sorter är bra till det mesta, även att göra mos av om man kokar den lite lägre. Jag kör med den fasta, vackert gula, danska sorten Jutlandia just nu.
Så här års när potatisen har tjocka skal så skalar jag den alltid innan kokning. Minst 20 minuters kokning krävs oftast för vinterpotatis.
Ät sen potatisen direkt, men ge den gärna en kryddning först. Finklippt dill, persilja, basilika, timjan eller någon annan örtkrydda är utmärkt att strö över innan servering. Färska örtkryddor förhöjer smaken och ger potatisen ett fräscht och aptitligt uttryck.

Recept – per portion:

250-300 g Potatis (3-4 stycken)
Vatten
1 tsk Salt / liter vatten
Ev. finklippt Örtkrydda eller en örtkvist till garnering

1. Skala, ta bort alla missfärgningar och skölj potatisen. Dela stora potatisar.
2. Täck potatisen precis med vatten. Tillsätt 1 tsk salt per liter vatten och koka upp. Koka eller sjud under lock i 15-20 minuter. Kontrollera att den är mjuk och färdigkokt med potatissticka eller vass kniv.
3. Häll av vattnet och spara det eventuellt till sås.
4. Klipp över en örtkrydda eller garnera med örtkvist. Servera tillsammans med andra rätter eller med bara salt, smör, olivolja eller en sås.

Smaklig spis!

Tips:
Blir det kokt potatis över så förvara den täkt i kylskåp. Skivad kokt potatis passar utmärkt kall på sillsmörgåsen, i en omelett, eller stek den vackert brun i lite smör. Krydda och smaka av med salt och peppar.

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera