Välj en potatissort du gillar, om potatisen ska va mjölig eller fast i konsistensen. Mjölig
potatis kokar sönder lätt, passar till potatismos och om du
gillar mosig potatis. Fasta sorter är bra till det mesta, även att
göra mos av om man kokar den lite lägre. Jag kör med den fasta,
vackert gula, danska sorten Jutlandia just nu.
Så här års när potatisen har tjocka
skal så skalar jag den alltid innan kokning. Minst 20 minuters
kokning krävs oftast för vinterpotatis.
Ät sen potatisen direkt, men ge den gärna
en kryddning först. Finklippt dill, persilja, basilika, timjan eller
någon annan örtkrydda är utmärkt att strö över innan
servering. Färska örtkryddor förhöjer smaken och ger potatisen ett
fräscht och aptitligt uttryck.
250-300 g Potatis (3-4 stycken)
Vatten
1 tsk Salt / liter vattenVatten
Ev. finklippt Örtkrydda eller en örtkvist till garnering
1. Skala, ta bort alla missfärgningar och skölj potatisen. Dela stora potatisar.
2. Täck potatisen precis med vatten.
Tillsätt 1 tsk salt per liter vatten och koka upp. Koka eller sjud
under lock i 15-20 minuter. Kontrollera att den är mjuk och
färdigkokt med potatissticka eller vass kniv.
3. Häll av vattnet och spara det
eventuellt till sås.
4. Klipp över en örtkrydda eller
garnera med örtkvist. Servera tillsammans med andra rätter eller
med bara salt, smör, olivolja eller en sås.
Smaklig spis!
Tips:
Blir det kokt potatis över så förvara
den täkt i kylskåp. Skivad kokt potatis passar utmärkt kall på
sillsmörgåsen, i en omelett, eller stek den vackert brun i lite
smör. Krydda och smaka av med salt och peppar.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRadera