lördag 9 december 2017

Pommes château – Klyftpotatis

Pommes château
Oskalad, klyftad och råstekt potatis heter pommes chateau på franska – Enklast steker man klyftpotatis i ugnen – Jag kryddar gärna med rosmarin.

Recept – 3 portioner:

750-900 g Potatis (ca 9 stycken)
1 msk Rapsolja
½ tsk Salt
Ev. ½ tsk torkad Rosmarin eller finklippt färsk Persilja


1. Värm ugnen till 225°c.
2. Tvätta potatisen och skär bort missbildningar. Skär sedan potatisen i klyftor.
3. Lägg potatisklyftorna på en bakplåt, helst med bakplåtspapper på, och ringla en matsked olja över. Använder du torkad rosmarin så strö över den nu också.
4. Ställ in plåten med potatisen i ugnen i 15 minuter. Ta därefter ut plåten, vänd om klyftorna och sätt in den igen i ytterligare ca 15 minuter.
5. När potatisen stekts mjuk och fått lite färg är den klar. Ta ut den och salta. Använder du färsk persilja så strö på den nu. Vänd om potatisen.
6. Servera gärna klyftpotatis tillsammans med andra rätter eller njut den med ketchup eller majonnäs.

Varsågod!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar