fredag 6 januari 2017

Baljhavre – Proteinrikt och mättande

Pulled Havre / Pulled Oats / Nyhtökaura
Baljhavre är färs på baljväxter och havre – Jag lagar på gula ärter, havrekross och havregryn, soja och vinäger samt salt och peppar – Kan göras likt pölsa, renskav eller kebabkött, gärna med lök eller svamp, och serveras med lingon – Baljhavrefärs går även att använda i många färsrätter – Proteinrikt, billigt och mycket mättande!

Skrädmjölet talkkuna av havre och ärter, liksom den processade baljhavren, pulled oats, är släkt med mitt recept – Mums!

Recept – 4 portioner:

2½ dl Havrekross eller annan sädeskross (ca 100 g)
2½ dl Vatten (att blötlägga havrekrossen i)
250 g torkade Gula ärtor
5 dl Vatten (att koka ärtorna i)
1½ tsk Salt
1½ tsk Kinesisk soja
1½ msk Vinäger
1 krm Vitpeppar
2½ dl Havregryn (ca 100 g)
2 msk Rapsolja
1 st Gul lök


1. Blötlägg havrekrossen i 2½ dl vatten över natten. Ärtorna blötläggs i rikligt med vatten över natten.
2. Häll av blötläggningsvattnet från ärtorna och lägg dem i gryta eller tryckkokare. Tillsätt vatten och salt, och låt koka i ca 1½ timma, alternativt 18 minuter i tryckkokare. Känn så att ärtorna är mjuka.
3. Tillsätt havrekrossen i sitt blötläggningsvatten, samt soja, vinäger, peppar och havregryn. Koka under omrörning i 5 minuter till en färs.
4. Hacka lök och fräs den mjuk i olja i stekpanna. Löken går att byta ut mot annan smaksättning om så önskas.
5. Tillsätt baljhavrefärsen och stek den som skav i olja på hög medelvärme så att den blir fastare och får stekyta.
6. Servera baljhavre tillsammans med rotsaker, svamp och lingon.

Varsågod!

Tips:
Laga större mängd baljhavrefärs och frys in satser för senare behov. Exempelvis till baljhavrebullar och kålpudding.

2 kommentarer:

  1. Havrekross hittar man både hos Coop och hos Astrid och aporna.

    SvaraRadera
  2. Havrekrossen ger ett lagom tuggmotstånd, men kan ersättas med kross av andra sädesslag så den inte går att finna över allt. Den kan också ersättas av havregryn om man önskar baljhavren mera slät.

    SvaraRadera