lördag 31 december 2016

Glace au four – En upplevelse

Glass i ugn
Ugnsbakad glass är en hel upplevelse – Temperaturer, smaker och ett dolt innehåll – Sockerkaka fuktad med saft eller likör, vaniljglass, kanske frukt eller bär, samt maräng och mandel – En surpris!

Recept – 5 portioner:

½ st Tårtbotten
½ liter Vaniljglass
½ dl Frukt- eller Bärsaft eller Likör
Ev. 200 g Frukt eller Bär (färsk, konserverad eller halvtinad)
3 st Äggvitor
1 dl Strösocker
Ev. 10 st Sötmandlar


1. Gör du tårtbotten och glassen själv så börja i mycket god tid så att tårtbotten är helt kall och glassen hårdfryst. Förbered alla moment fram till ugnsbakning och servering.
2. Skär den halva tårtbotten så att den följer formen på ett ugnsfast uppläggningsfat.
3. Fukta tårtbotten med saften av frukt eller bär, eller av likör. Ställ sen fatet i kylen.
4. Förbered glassen så att den passar ovanpå tårtbotten, eventuellt skuten i skivor.
5. Förbered eventuell frukt eller bär så att den är uppskuren. Ställ sen i kylskåp.
6. Vispa äggvitor och socker till ett hårt skum och ställ sen marängmassan i kylen.
7. Hyvla mandel med kniv till spån och ställ åt sidan.
8. Värm ungen med övervärme till 275°c.
9. Före servering läggs den hårdfrusna glassen på tårtbotten. Eventuell frukt eller bär läggs ovanpå eller under. Täck glass, tårtbotten och eventuell frukt eller bär helt och väl med marängmassa, samt strö över mandelspån om så önskas. Arbeta snabbt så att glassen inte tinar.
10. Sätt in glassfatet i ugnen med endast övervärme och låt maräng och mandelflagor få fin färg.
11. Servera glace au four som en festlig överraskning, förr eller senare, efter en god måltid .

Bon appétit! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar