söndag 29 maj 2016

Grillade grönsaker, rotfrukter och svampar

Grillat är gott och trevligt, men tar tid och kräver planering  – Växter och svampar är utmärkta att grilla – Som grillolja till grönt passar rapsolja eller oljedressing – Jag grillade savojkål, potatis, morot, palsternacka, paprika, rödlök, champinjoner och en citron. 

Recept – per portion: 

300 g Grönsaker, Rotsaker och Svamp
Kryddor (örtkryddor och peppar)
Salt

Grillolja:
1 msk Olivolja eller annan matolja 
1 tsk Vinäger eller saft av citron
Ev. smaksättning (ex. örtkrydda, vitlök, peppar eller salt)


1. Tänd grillen.
2. Rotsaker ansas, delas och förkokas 5 minuter. Vitkål förkokas först och skivas efteråt.
2. Blanda alla eventuella ingredienser till grilloljan.
3. Dela paprikor, lökar och större grönsaker. Kålhuven skivas. Små grönsaker, småsvamp och smålök kan förbi hela.
4. Genom att trä det som ska grillas på spett eller lägga det i halster så hålls det samman och är lättare att vända.
5. När grillen har bra glöd läggs växter och svampar på grillen. Pensla dem med oljan, så de får bra yta, smak och inte fastnar på gallret.
6. Grilla tills grönsaker, rotfrukter och svamp har blivit genomgrillade, mjuka och fått färg. Det tar olika tid för olika sorter. Vänd och kontrollera. Det grillade får inte bli bränt.
7. När en sak är klar lägg den åt sidan och håll den varm tills den ska serveras.
8. Har du inte kryddat grilloljan så kryddar och saltar du när du grillat klart.
9. Servera som ensam rätt, eller med annat grillat, tillsammans med en god sås.

Gott grillat!

2 kommentarer:

  1. Jag kryddade oljan med timjan, rosmarin och oregano, samt örtsalt.

    SvaraRadera
  2. Kryddade även med vitpeppar, samt hade vinäger i.

    SvaraRadera