onsdag 4 maj 2016

Vaniljsås – Äkta eller gjord med arom

Vaniljstång eller inte? - Viktigare är mixen av socker och grädde - Grädden går att byta ut mot mjölk. Socker och vaniljstång går att byta ut mot vanillinsocker - Mitt recept ger dock en riktigt krämig och god sås!

Recept: 4 portioner:

2 st Äggulor
1½ msk Strösocker
2 dl Vispgrädde
4 cm Vaniljstång eller 1 msk Vanillinsocker


1. Vispa äggulor och socker.
2. Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna, om du använder vaniljstång.
3. Blanda kärnor, urskrapad stång och grädde i en kastrull. Koka upp.
4. Sila bort vaniljstången från grädden.
5. Tillsätt den kokta grädden till äggblandningen och vispa ihop. Häll sen tillbaka hela blandningen till kastrullen och koka upp igen. När första bubblan kommer tar du av kastrullen från plattan och kyl ner den. Låter du den koka så skär sig såsen.
6. Använder du vanillinsocker så blandas det i såsen när den kallnat, annars blir den besk. Vanillinsocker gör också att du måste utesluta strösockret, annars blir såsen för söt.
7. Servera vaniljsåsen till efterrätter och kakor. Krämig vaniljsås är också bas när du gör glass.

Varsågod!

1 kommentar:

  1. Som alltid tar man det man har hemma. Vaniljstång eller vanillinsocker. Och grädden går att byta ut mot mjölk.

    SvaraRadera