måndag 23 januari 2017

Soljanka – Soppa på korv, tomat och gurka

Soppa på charkuterivaror
Denna soppa görs bäst på överblivet smörgåspålägg och charkvaror med kort datum – Ger inte den inlagda gurkan tillräckligt med syra kan ett par citronskivor delas och blanda ner - Eller lägg citronskivorna på som garnering.

Recept – 2 portioner:

200 g Charkuterivaror (exempelvis kassler, varmkorv eller smörgåspålägg)
½-1 st Gul lök
1 tsk starkt Paprikapulver
1 msk Rapsolja
1 brk Krossade tomater
5 dl Köttbuljong (hemkokt eller tärning)
1 st Lagerblad
1 klyfta Vitlök
50 g Inlagd gurka (ca 1 dl)
½ st Paprika
Ev. 2 skivor Citron (blanda ner eller lägg på vid serveringen)

Till serveringen:
Smetana eller Crème Fraiche


1. Hacka löken. Fräs lök och paprikapulver i olja i en kastrull tills löken är mjuk.
2. Tillsätt krossade tomater, buljong, lagerblad och en pressad vitlöksklyfta. Koka på svag värme i 15 minuter.
3. Strimla eller tärna under tiden charkuterivarorna och tillsätt dem. Gör likadant med gurka och paprika. När Paprikan är lagom mjuk är soppan klar.
4. Smaka eventuellt av med delade citronskivor eller garnera med citronskivor.
5. Servera soljanka men en klick syrad grädde och en skiva bröd.

Varsågod!

1 kommentar:

  1. Jag gjorde soppan på varmkorv och salami. Två delade citronskivor blandade jag också ner i soppan.

    SvaraRadera