torsdag 14 juli 2016

Paprika fylld med ris och köttfärs

Fyllda paprikor
En paprika är som vilken pirog som helst. De går att fylla med allt gott. - Ris och köttfärs är perfekt!

Recept – 2½ portioner: 

5 st stora Paprikor (eller flera mindre)
2½ dl Ris
5 dl Grönsaksbuljong (hemkokt eller av tärning)
300 g Köttfärs (valfri sort)
1 st Gul lök
2 msk Olivolja eller Rapsolja
1 dl Passerad tomat eller 1 msk Koncentrerad tomatpuré
½ msk Vinäger
2 dl riven Ost (ex. parmesan)
½ tsk Svartpeppar
1 msk torkad Örtkrydda (ex. basilika eller oregano)


1. Koka riset i buljongen enligt anvisning på förpackningen, men korta koktiden 1-2 minuter så att riset har ett litet tuggmotstånd.
2. Skölj under tiden paprikorna, skär av stjälkändarna så att paprikorna får lock. Rensa ut fröna.
3. Hacka löken och stek den och köttfärsen i oljan.
4. Värm ugnen till 200°c.
5. Blanda samman köttfärs och lök med riset, samt alla övriga ingredienser till en enhetlig massa. Smaka av.
6. Fyll paprikorna med massan, sätt locket ovanpå och ställ dem i en ugnssäker form.
7. Ställ formen med paprikorna i nedre delen av ugnen och grädda i 30 minuter.
8. Servera paprikorna, varma eller kalla, som en komplett måltid eller tillsammans med andra rätter.

Smaklig måltid! 

måndag 11 juli 2016

Tårtbotten – Sockerkaka på vete- och potatismjöl

En enkel sockerkaka är god som den är, men är också en bra grund för tårtor och desserter.
– Min mamma gör tårtbotten på hälften vetemjöl och hälften potatismjöl och bröar formen med mannagryn – Det går inte att misslyckas – Här är receptet!

Recept – 10 bitar:

4 st Ägg
2 dl Strösocker
1 dl Vetemjöl
1 dl Potatismjöl
1 tsk Bakpulver

Till formen:
Smör
Mannagryn eller Skorpmjöl


1. Smöra rikligt en form med hög rak kant som rymmer 1,5- 2 liter. Bröa sen med mannagryn eller skorpmjöl. 
2. Värm ugnen till 175°c.
3. Vispa upp ägg och socker pösigt i en bunke. Det tar några minuter.
4. Blanda samman vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner det i smeten.
5. Häll smeten i den smorda formen och grädda nederst i ugnen i ca 30 minuter.
6. Prova med en sticka att kakan är torr, då är den färdig.
7. Låt kakan bli kall och stjälp sen upp den på smörpapper eller ett fat.
8. Såga med kniv en eller två skåror tunt om kakan. Såga sen med en sytråd i skårorna så att du får två eller tre lika stora bottnar.
9. Nu kan du göra en tårta!

Varsågod!

fredag 8 juli 2016

Varm potatissallad med rödlök, kapris och dill

Varm potatissallad är ett gott alternativ till både potatissallad och kokt potatis – Enkelt att laga!

Recept – per portion: 

250-300 g Potatis
Vatten
1 tsk Salt / liter vatten

Dressing: 
25 g Rödlök
1 msk Kapris 
1 msk Dill 
1 tsk Vinäger
½ msk Olivolja eller Rapsolja
Vitpeppar eller Svartpeppar
Salt 


1. Borsta och ansa eller skala, samt tärna potatisen.
2. Koka potatistärningarna i saltat vatten tills de är lagom mjuka. Nypotatis behöver knappt 10 minuter, vinterpotatis upp mot 20 minuter. 
3. Under tiden, hacka lök, klipp dill och blanda samman med kapris, vinäger och olja till en dressing. Smaka av med peppar och salt. 
4. När potatisen är färdigkokt hälls vattnet av. Låt rinna av ordentligt och häll sen dressingen över de heta potatistärningarna och blanda om.
5. Servera potatissalladen varm till fisk, kött eller fågel, korv och kallskuret, liksom grönsaker och sallad.

Smaklig måltid! 

tisdag 5 juli 2016

Korvspad – Gör kokt korv godare!

Kokkorv värmd i korvspad
Kokkorv blir godare av ett gott korvspad – Lök, peppar och lagerblad lyfter smaken ett snäpp.

Recept – per portion: 

150-175 g Korv (ex. wienerkorv, falukorv eller fläskkorv)

Till spad:
1 liter Vatten 
1 tsk Salt / liter vatten
½ st Gul lök
10 korn Vitpeppar
10 korn Kryddpeppar eller Svartpeppar
1 st Lagerblad


1. Koka upp vatten med salt, skivad lök, krossade pepparkorn och lagerblad i en gryta.
2. Ta bort grytan från värmen och lägg i korven i spadet.
3. Låt wienerkorv ligga i spadet 6 minuter, falukorv 10 minuter och fläskkorv 30 minuter. Låt spadet sjuda, men inte koka då spricker korven.
4. Servera kokt korv till potatis- och pastarätter med eller utan sås, eller till en bit bröd, samt med senap eller annat lämpligt tillbehör.

Smaklig måltid!

fredag 1 juli 2016

Chili sin carne – Böngryta utan kött

Böngryta utan kött
Böngryta med chili är gott och mättande.
– Kryddar gör man med någon form av spansk peppar, det vill säga chilipeppar, cayennepeppar eller stark paprika – Jag kokade pintobönor i tryckkokare och la till en burk röda kidneybönor mest för utseendets skull – Vinäger, citron eller limesaft behövs för att balansera sötman från bönorna – Man vill gärna ha mer!

Recept – 4 portioner:

3 brk Konserverade Bönor (gärna olika sorter) eller 375 g Torkade Bönor
1 st Gul lök
1 st Stor Paprika
2 st Vitlöksklyftor
1 msk Paprikapulver (starkt)
1 krm Chilipulver
1 msk Rapsolja
2 brk Krossade tomater (eller motsvarande mängd färska tomater)
1 brk Majs
1 st Lagerblad
1 tsk Spiskummin
1 tsk Salt
½ tsk Socker
1 msk Vinäger, Citron- eller Limesaft
2 msk färsk Koriander eller Persilja
Ev. Vatten


1. Skölj torra bönor och blötlägg dem i rikligt med vatten i 8 timmar. Häll sen av blötläggningsvattnet. Koka dem mjuka enligt anvisningar på förpackningen. Använd gärna tryckkokare.
2. Skala och hacka löken. Fräs löken i olja i en gryta tillsammans med hackad paprika, pressad vitlök, paprika- och chilipulver, en förenklad sofrito.
3. Tillsätt bönor, krossade tomater, majs, kryddor och salt. Låt koka ca 15 minuter. Känn så att så att grytan är klar. Tillsatt eventuellt lite vatten för att få önskad konsistens.
4. Smaka av med socker och vinäger, samt klippt örtkrydda.
5. Servera böngrytan med kokt ris, mosad potatis, stekt paprika eller exempelvis avokadosallad.

¡Buen apetito!