Sallad och grönsaker kräver en dressing för att komma till sin rätt. Bäst är en enkel oljedressing. Ta en olja du tycker om. Blanda i vinäger, citron eller torr sherry. Balsamvinäger är för tillfället trendigast. Vinägerdressing kallas ofta vinägrett, citrondressing kallas ibland citronett. Andelen vinäger eller citron väljer du efter egen smak –
1⁄5,
1⁄4 eller
1⁄3. Önskar du smaksätta dressingen kan du tillsätta vitlök, basilika, peppar och salt, och kalla anrättningen italiensk oljedressing.
– Jag tar oftast
1⁄4 vitvinsvinäger och
3⁄4 olivolja, och tillsätter sällan kryddor eller salt.
Recept – 2 portion (6 portioner):
1 tsk Vinäger eller saft av citron (1 msk vinäger eller citron)
1 msk Olivolja eller annan matolja (½ dl olja)
Ev. Smaksättning (ex. örtkrydda, vitlök, peppar eller salt)
1. Vispa samman alla ingredienser. En redningsbägare används med fördel för att skaka samman dressingen.
2. Servera dressingen till sallad, råa och kokta grönsaker, samt somlig fisk. Till sallad blandas dressingen bäst i strax innan den serveras, men det går också att servera dressingen separat vid bordet.
Varsågod!