söndag 31 januari 2016

Rårörda lingon – Krösamos

Lingon, eller ”kröser” som jag sa som liten, passar till det mesta.

Rårörda lingon är ett sötsurt måste till mycket husmanskost, köttbullar, kroppkakor, blodpudding och raggmunk, eller serveras som dessert med mjölk.

Både lingon och socker är konserverande så rårörda lingon går bra att spara i månader.

Recept – 10 portioner som tillbehör eller 4 portioner som dessert:

1 liter lingon
3-5 dl socker

1. Rensa och skölj bären.
2. Välj sockermängd efter tillfälle och smak. Jag tar 3 dl socker om lingonen skall vara ett sötsyrligt tillbehör och 5 dl socker om jag ska ha dem till en sötare dessert.
3. Rör lingon och socker tills sockret smält, och slutat knastra, och lingonen börjat mosa sig.
4. Servera som tillbehör och smaksättning, eller som dessert med mjölk eller grädde.

Mmmm!

Tips:
Spara lingonmoset i en ren burk och tillslut med lock. Det går också utmärkt att frysa det. Ännu bättre är att ha råa lingon i frysen och bara tina och röra den mängd man behöver till varje tillfälle.

lördag 30 januari 2016

Stekt sillflundra från Östersjön

Stekt strömmingsflundra
Sill är gott och billigt. Fläker man upp sillen, lägger den dubbel, fyller den med örtkryddor och låtsar att den är en lite dyrare plattfisk så har man en sillflundra. Strömmingsflundra kallas den norr om Kalmarsund.

Jag stötte på rätten under min militärtjänstgöring. I mitt hem stektes den uppfläkta sillen enkel, panerad med rågmjöl. Sillflundran är dock lite läckrare!

Recept –  2-3 portioner:

300 g rensad sill eller strömming (600 g om den är orensad)
1 tsk Salt
1 krm Vitpeppar

Fyllning:
½ dl Örtkrydda. Dill, gräslök, persilja eller annan ört

Panering:
½ dl Rågmjöl eller skorpmjöl. Helst hälften av varje

Till stekningen:
Rapsolja eller smör


1. Rensa sillen, klipp bort ryggfenan, skölj och låt rinna av.
2. Lägg hälften av sillen med skinnet ned. Salta peppra och fördela fyllningen. Lägg de andra sillarna ovanpå med skinnet uppåt.
3. Panera sillflundrorna.
4. Hetta upp stekpannan till medelvärme, bryn fettet, lägg i flundrorna och bryn dem sakta, 4-5 minuter på var sida, tills de fått vacker färg.
5. Servera med rårörda lingon eller citron tillsammans med potatismos, kokt potatis eller bröd.

Mums!

Tips:
Du kan lägga in flundrorna i en lag av ättika, socker, salt, peppar och lök. Då håller de sig i flera dagar. Inlagd stekt sill äts kall tillsammans med potatis eller bröd.

fredag 29 januari 2016

Blandad sallad – På två sätt

Det finns två sätt att göra en sallad. Antingen så köper man de ingredienser man önskar ha i eller så gör man salladen på det man har hemma.

En blandad sallad kan se ut och smaka på många sätt, allt beror på vad man blandar. Jag hittade isbergssallad, tomat, paprika, gul lök och granatäpple i kylen. Därav min blandning.

I princip kan alla vegetabilier, kokta som råa, blandas. Tärna eller hacka dem först bara. Viktigt är att inte snåla med vinägern. Ytterligare kryddning behövs då inte.

Recept – Per portion: (mängden beror på om salladen ska serveras som tillbehör eller som egen rätt)
100-250 g Salladsblad, frukt och lök, samt råa eller kokta grönsaker och rotfrukter, liksom frön och nötter. Allt efter tillgång och smak.
1 tsk Vinäger
1 msk Olivolja
Ev. Salt & Peppar


1. Skölj salladsbladen och riv eller skär dem i lagom stora bitar. Skär, hacka eller riv sköljda grönsaker, lök, rotfrukter och frukt.
2. Lägg allt i en skål, blanda ner vinäger och eventuella kryddor i salladen. Blanda till sist ner oljan.
3. Servera med bröd eller sovel, eller blanda den tärnad i salladen.

Mums!

Tips:
Vinäger och olja gör visserligen salladen mer hållbar, men gör också att spänst och krispighet försvinner. Önskar du ha kvar fräschheten så blanda samma salladen precis innan du ska äta den.

torsdag 28 januari 2016

Kokt potatis – En delikatess!

Potatis är riktig basmat, men också en delikatess om den tillagas rätt.

Välj en potatissort du gillar, om potatisen ska va mjölig eller fast i konsistensen. Mjölig potatis kokar sönder lätt, passar till potatismos och om du gillar mosig potatis. Fasta sorter är bra till det mesta, även att göra mos av om man kokar den lite lägre. Jag kör med den fasta, vackert gula, danska sorten Jutlandia just nu.
Så här års när potatisen har tjocka skal så skalar jag den alltid innan kokning. Minst 20 minuters kokning krävs oftast för vinterpotatis.
Ät sen potatisen direkt, men ge den gärna en kryddning först. Finklippt dill, persilja, basilika, timjan eller någon annan örtkrydda är utmärkt att strö över innan servering. Färska örtkryddor förhöjer smaken och ger potatisen ett fräscht och aptitligt uttryck.

Recept – per portion:

250-300 g Potatis (3-4 stycken)
Vatten
1 tsk Salt / liter vatten
Ev. finklippt Örtkrydda eller en örtkvist till garnering

1. Skala, ta bort alla missfärgningar och skölj potatisen. Dela stora potatisar.
2. Täck potatisen precis med vatten. Tillsätt 1 tsk salt per liter vatten och koka upp. Koka eller sjud under lock i 15-20 minuter. Kontrollera att den är mjuk och färdigkokt med potatissticka eller vass kniv.
3. Häll av vattnet och spara det eventuellt till sås.
4. Klipp över en örtkrydda eller garnera med örtkvist. Servera tillsammans med andra rätter eller med bara salt, smör, olivolja eller en sås.

Smaklig spis!

Tips:
Blir det kokt potatis över så förvara den täkt i kylskåp. Skivad kokt potatis passar utmärkt kall på sillsmörgåsen, i en omelett, eller stek den vackert brun i lite smör. Krydda och smaka av med salt och peppar.